Informatiepagina's

Gezonde voeding

Gezond voedingsaanbod
Wij vinden het belangrijk om  kinderen gezonde voeding te bieden en zo positief bij te dragen aan hun ontwikkeling. Wij bieden daarom zoveel mogelijk basisproducten aan uit de Schijf van Vijf.
 
Vaste en rustige eetmomenten
Wij hanteren vaste eettijden*. Dit zorgt voor een herkenbaar ritme en dat levert de kinderen rust op. We eten samen aan tafel. Dit is gezellig en het zorgt voor duidelijke eetmomenten. We nemen rustig de tijd om te eten en zorgen voor een fijne sfeer, maar we tafelen niet te lang. Onze pedagogisch medewerkers bepalen wanneer het kind eet, het kind bepaalt uit een gezond voedingsaanbod wat het eet en hoeveel het daarvan eet. Wij dringen geen eten op.
* Indien de behoefte van de kinderen dit vereisen kunnen wij een klein beetje afwijken van de vaste eettijden door bijvoorbeeld eerder aan een broodmaaltijd te beginnen als kinderen erg hongerig en moe zijn en dan eerder naar bed kunnen dan gebruikelijk.
 
Allergieën en individuele afsprake
Wij houden rekening met allergieën van kinderen. Er is ook ruimte om individuele afspraken te maken wanneer het noodzakelijk is om af te wijken van het voedingsbeleid, bijvoorbeeld bij een dieet of een bepaalde (geloofs)overtuiging.
 
Traktaties en feestjes
Een verjaardag betekent feest en bij zo’n verjaardag komt vaak een traktatie kijken. Wij zouden het erg op prijs stellen als de traktaties zo gezond mogelijk zijn. Indien de traktatie toch (veel) zoetigheid bevat (bijvoorbeeld taart/gebakjes) dan wordt dit niet in de groep opgegeten, maar geven wij dit aan het eind van de dag mee met de ouders. Bij speciale gelegenheden bieden wij zeer incidenteel snoep aan (denk bijvoorbeeld aan Sinterklaas). Wij proberen de hoeveelheid suiker, zout en verzadigd vet die kinderen dan binnenkrijgen voor zover mogelijk te beperken.
 
Broodmaaltijd
‚ÄčIn de middag krijgen de kinderen een broodmaaltijd aangeboden, welke vaak bestaat uit volkorenbrood, bruinbrood en/of krentenbollen. Onze broodbeleg bestaat vaak uit:
·       Becel, margarine en of halvarine voor het smeren op de broden.
·       Als broodbeleg hebben wij vaak keuze uit een van de volgende producten: Kaas 30 +, vruchtenjam (minder suiker),  appelstroop, (light) zuivelspread, pindakaas, smeerkaas 30+ en/of
·       Kipfilet, komkommer en tomaatjes, gekookt ei, magere knakworst.

Warme maaltijden
Gezonde voeding draagt bij aan een goede ontwikkeling van het kind. Daarom bieden wij bij kinderopvang Happy dagelijks (in de avond) een lekkere en gezonde warme maaltijd aan. De warme maaltijden maken we zelf in onze eigen keuken, deze worden bereid door onze vaste vrijwilliger en bestaan uit verse producten van bijvoorbeeld de Albert Heijn. Na bereiding van de warme maaltijden wordt deze zo snel mogelijk afgekoeld (binnen 2 uur) en in de vriezer bewaard (maximaal 2 a 3 maanden). De maaltijden ontdooien wij in de magnetron of in de koelkast. De warme maaltijden zijn niet geschikt voor kinderen onder de 1 jaar. Kinderen onder de 1 jaar krijgen maaltijdenpotjes aangeboden. Tijdens de mondelinge overdracht vertelt de pedagogisch medewerker van het kind wat het kind gegeten heeft.

Bent u benieuwd naar onze volledige voedingsbeleid? Maak dan een afspraak en kom gerust eens een keer langs.
Share our website